
- Różne formy płatności
- Szyfrowane dane i transakcje
- Oryginalne produkty certyfikowanych dostawców
- Różnorodne formy dostawy
- Kontakt z Biurem Obsługi Klienta przez 24h: biuro@zdrowaszafa.pl
Płatki teff Pięć Przemian 400g

Opis
Teff
Teff to afrykańskie zboże, które szczególnie rozpowszechnione jest w Etopii, gdzie uznawane jest za ziarno życia. Teff zawiera tak wiele ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych, że tamtejsza ludność może żywić się głównie nim przez wiele lat. Ponieważ teff jest zbożem naturalnie bezglutenowym, bez obaw więc mogą go spożywać osoby chore na celiakię, czy nietolerujące glutenu. Zdecydowanie ziarno to bije na głowę inne ziarna jeżeli chodzi o jego bogactwo składników odżywczych - zbliżone właściwości do teffu ma tylko canihua. Teff odznacza się również dużą zawartością żelaza, co jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, które od drugiego trymestru często mają niedobory żelaza, oraz dla osób, które w swojej diecie spożywają niewielkie ilości czerwonego mięsa, lub nie spożywają go wcale. Ziarno teff to także duże ilości błonnika pokarmowego, aż 30% węglowodanów, które z niego pochodzą stanowi czysty błonnik. Jest on także źródłem dobrze przyswajalnego białka, dlatego powinien być stałym punktem w menu wegetarian i wegan - zawiera wiele cennych i niezbędnych dla organizmu aminokwasów. Warto również podkreślić, że teff jest dobrym źródłem manganu oraz witaminy K.
Płatki teff
Płatki teff są idealnym pomysłem na śniadanie podane z mlekiem roślinnym lub krowim i na przykład z owocami. Świetnie sprawdzają się płatki teff także jako główny składnik popularnych fit ciasteczek.
Skład: 100% płatki teff (miłka abisyńska, zboże pochodzące z Etiopii)
Płatki teff wartości odżywcze
Wartość energetyczna | 334 kcal |
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone) | 2,1 g (0,7g) |
Węglowodany (w tym cukry) | 65,4 g (5,6g) |
Błonnik | 19 g |
Białko | 12,3 g |
Sól | 0 g |
Indeks glikemiczny | 50 |
Płatki teff przepisy
Przepisy z zastosowaniem płatków teff: