
- Różne formy płatności
- Szyfrowane dane i transakcje
- Oryginalne produkty certyfikowanych dostawców
- Różnorodne formy dostawy
- Kontakt z Biurem Obsługi Klienta przez 24h: biuro@zdrowaszafa.pl
Kasza owsiana Pięć Przemian 500g

Opis
Kasza owsiana
Składniki: Kasza owsiana bezglutenowa 100%.
Kasza owsiana jest bardzo smacznym i zarazem pełnowartościowym ziarnem, ponieważ zawiera w swoim składzie bardzo dużo cennych składników odżywczych, wśród których wymienić można błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E, ważne minerały, dobre tłuszcze, oraz przeciwutleniacze. Błonnik pokarmowy zawarty w owsie (beta-glukan) jest bardzo korzystny zdrowotnie, ponieważ:
- pomaga zredukować hiperglikemię i hiperinsulinemię
- nie zostaje wchłaniany w jelitach, wiąże cholesterol
- zmniejsza ryzyko otyłości, choroby krążeniowej, oraz nadciśnienia
Kasza owsiana zawiera także wiele cennych zdrowotnie aminokwasów, wśród których wymienić można m.in. metioninę, cysteinę, treoninę, izoleucynę, tryptofan, walinę, leucynę, histydynę, fenyloalaninę i tyrozynę. Ponadto zawiera około 10- 20% więcej białka porównaniu do innych zbóż.
Podstawowa różnica pomiędzy kaszą, a płatkami owsianymi (w wersji górskiej oraz błyskawicznej) sprowadza się przede wszystkim poziomu przetworzenia, smaku, oraz czasu przygotowania.
Kasza owsiana właściwości
Kasza owsiana jest najmniej przetworzoną postacią owsa. Ziarna zazwyczaj są prażone w niskiej temperaturze. Płatki owsiane górskie są bardziej przetworzone i w wyższej temperaturze, ponieważ są wstępnie parowane do miękkości, a następnie spłaszczane do określonej grubości. Płatki owsiane błyskawiczne są niestety najbardziej przetworzone, dlatego zazwyczaj są gotowe już tylko po zalaniu wodą. Dodatkowym atutem jaki posiada kasza owsiana jest też fakt, że ze względu na to, że jest najmniej poddana obróbce, to zawiera w swoim składzie najwięcej błonnika, dzięki czemu po zjedzeniu niewielkiej jej ilości czujemy się syci. Dodatkowo z tego samego powodu, kasza owsiana ma niższy indeks glikemiczny (IG) niż oba rodzaje płatków, co charakteryzuje się wolniejszym uwalnianiem cukru (z węglowodanów) do krwi. To również powoduje, że przez dłuższy czas czujemy się bardziej najedzeni.
Im mniej przetworzone ziarno, tym zawiera więcej włókna pokarmowego oraz posiada niższy indeks glikemiczny.
Kasza owsiana wartości odżywcze
wartość energetyczna: 1545 kJ / 367 kcal
Tłuszcz: 6,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1 g
Węglowodany: 60,5 g
w tym cukry: 1,2 g
Białko: 12,3 g
Sól: 0,02 g
Masa netto: 500g
Wyprodukowano w Unii Europejskiej.