Pyszny i zdrowy deser ryżowy 0
Pyszny i zdrowy deser ryżowy

Pyszny i zdrowy deser ryżowy

Każdy z nas chyba czasem tak ma, że dopada go ochota na coś słodkiego. Problem pojawia się wtedy, kiedy nie chcemy jeść czegoś niezdrowego, a ochota na przekąskę jak była - tak jest :) Istnieje wiele świetnych rozwiązań takiej sytuacji i my chcielibyśmy teraz przedstawić jedną z nich - pyszny i zdrowy deser ryżowy.

Poza świetnym smakiem, nasz deser ma jeszcze jedną dużą zaletę: jest sycący, więc może przy okazji zastąpić jeden z posiłków, np. potreningowy.

Ze względu na bardzo estetyczny wygląd deserku, możemy z powodzeniem poczęstować nim naszych znajomych, którzy odwiedzili nas na przykład na kawkę.

Przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe a jeśli zrobimy kilka porcji, możemy je przechowywać w lodówce nawet do 48 godzin.

 

Składniki: 

Na spód (i ewentualnie wierzch, jeśli ktoś lubi słodszy smak), przygotowujemy mus z daktyli. My stosujemy jedną porcję musu i kładziemy go tylko na spód, ale jeśli np. robimy nieco większe (wyższe) deserki z powodzeniem możemy przeplatać musem z daktyli mus z ryżu. Jednak w naszej wersji deserki nie są duże i stosujemy tylko jedną warstwę musu z daktyli i jedną warstwę musu ryżowego. Pamiętajcie, że ryż jest sycący - może na początek też spróbujcie zrobić tylko po jednej warstwie :)

Część głowna - mus ryżowy

Na wierzch - do posypania

Proponujemy dwie wersje: w pierwszej polecamy użycie świeżych malin i przozdobienie chipsami kokosowymi. W drugiej, jeśli nie mamy świeżych owoców zalecamy posypać jagodami inskaskimi (wystarczy kilka sztuk) oraz chipsami kokosowymi i migdałami.

Przygotowanie

Zaczynamy od ugotowania ryżu. W zależności od upodobań i ilości porcji gotujemy około 100-150g ryżu. W trakcie kiedy większość wody już odparuje dodajemy olej kokosowy i mleczko kokosowe w proszku. Dokładnie mieszamy. Ryż ma się rozgotować, będzie dzięki temu łatwiej nam przygotować mus. Zostawiamy ryż do ostygnięcia i kiedy jest już letni przechodzimy do zblednowania masy na mus. Zazwyczaj po około 3 minutach blendowania ryż jest już gotowy, ale wiele zależy od tego, czy był ugotowany, czy rozgotowany. 

Kiedy mus ryżowy jest gotowy, przystępujemy do przygotowania musu z daktyli. Możemy do tego użyć rozdrabniacza, który zazwyczaj jest sprzedawany razem z blenderem, lub po prostu blendera. My używamy rozdrabniacza. Do jego miseczki wrzucamy daktyle i olej kokosowy. Miksujemy przez chwilę i kiedy zaczyna powstawać masa dodajemy kakao. Całość mieszamy chwilę, aż powstanie mus i gotowe :)

Część finalna do nałożenie deseru do miseczek lub szklanek. My używamy do tego szklanek do napoi zimnych. Zaczynamy od nałożenia musu do każdej z przygotowanych szklanek. Następnie do szklanek  dodajemy mus z ryżu. Na koniec w zależności od upodobań i tego co aktualnie mamy dodajemy maliny i chipsy kokosowe lub jagody inkaskie, chipsy kokosowe i migdały. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

Gwarantujemy sytość i wspaniały smak :) Czekamy na Wasze komentarze!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl