Ciasto bananowe z czekoladą i orzechami 0
Ciasto bananowe z czekoladą i orzechami

Przedstawiamy jedną z naszych ulubionych weekendowych fit-przekąsek - ciasto bananowe z czekoladą i orzechami.

Bez obaw możemy uznać to za przedtreningową jak i potreningową przekąskę, zwłaszcza gdy czekoladę zrobimy sami. Banany uważane są za owoc dla sportowców, ponieważ szybko zawierają w sobie dobre i szybko przyswajalne węglowodany, a ponadto są bogate w cenne pierwiastki: potas, magnez, wapń, miedź, mangan i fluor i witaminy – A, C, E, K oraz te z grupy B.

Ciasto bananowe z czekoladą i orzechami według przepisu Zdrowej Szafy

Składniki: 

  • 1,5 szklanki zmieszanych mąk: gryczana, teff oraz ryżowa (z przewagą mąki gryczanej i mniejszą ilością mąki ryżowej)
  • 2 jajka
  • 3 duże banany
  • 3 łyżki miodu, syropu klonowego, syropu kokosowego lub syropu z agawy (kolejność wyboru nie jest przypadkowa)
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łaska ziaren wanilii
  • 50g gorzkiej czekolady (najlepiej gdy zrobimy ją sami z karobu i oleju kokosowego!)
  • orzechy brazylijskie - kilka sztuk (kruszymy je na drobne kawałki)
  • Suszona żurawina lub morwa - garść  

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy w miseczce widelcem. Następnie dodajemy mąkę, jajka, słód, olej kokosowy, suche przyprawy oraz bakalie i wszystko miksujemy. Jeśli chcemy żeby ciasto miało w sobie czekoladę, to rozdrabniamy ją i dodajemy do masy. Świetnie smakuje również gdy polejemy nią ciasto już po upieczeniu - polecamy spróbować zwłaszcza jeśli wykonaliśmy czekoladę sami (smakuje obłędnie!). Ciasto przelewamy do średniej wielkości keksówki, tak, żeby nie zajmowało więcej niż 3/4 wysokości formy (rozmiarów keksówek jest tak wiele, że średnią wielkość pewnie ma większość z nas ;)) Pieczemy około 60 minut w 185 stopniach z opcją termoobiegu. 

Zdrówka i smacznego!!! :)

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl