Pyszne bezglutenowe muffinki z mąki teff i bananami 0

Składniki:

- 1/3 szklanki mąki teff

- 2 jajka

- 1 miarka odżywki białkowej ryżowej

- pół szklanki mleka roślinnego lub wody mineralnej

- 2 duże banany

- 1 łyżka oleju kokosowego

- szczypta cynamonu

- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody spożywczej

- 30g naturalnej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski lub pojemnika, w którym będziemy miksować/blendować naszą muffinkową masę. Dodajemy mąkę teff, proszek do pieczenia lub sodę, odżywkę białkową, mleko roślinne lub wodę mineralną, olej kokosowy i cynamon i miksujemy na jednolitą masę. W osobnym naczyniu rozdrabniamy czekoladę na małe, aczkolwiek wyczuwalne w ustach kawałki. Łączymy czekoladę wraz z masą muffinkową i dodajemy do niej dwa obrane i pokrojone na większe kawałki banany, które następnie lekko rozgniatamy widelcem. Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Formę do muffinków wypełniamy przygotowaną masą do 3/4 wysokości. W zależności od głębokości formy pieczemy muffinki od 15 do 25 minut z termoobiegiem.

Podajemy po całkowitym wystygnięciu.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl